Gecoördineerde STATUTEN van vzw ECBM in het Nederlands

26-06-2023

Evangelische Christenen met een Bijbelse Missie de Voorziening vzw

Vijverkensweg 13 3390 Tielt-Winge

Gecoördineerde STATUTEN

Het jaar tweeduizend zeventien, op 17 februari, werd te Tielt-Winge een vereniging zonder winstoogmerk opgericht onder de benaming : Evangelische Christenen met een Bijbelse Missie – De Voorziening, afgekort ECBM – De Voorziening vzw, waarvan de statuten werden gepubliceerd in de bijlage tot het Belgisch Staatsblad, akten der Verenigingen zonder Winstoogmerk, dd. 06-06-2017 onder het nummer 0312975.

Ondernemingsnummer : 0676.476.119

Teneinde de statuten van de vereniging in overeenstemming te brengen met de VZW-wet van 21 juni 1921, zoals geweizigd door de Wet van 2 mei 2002 en haar uitvoeringsbesluiten, naar de nieuwe wet : Wet Vennootschappen en Verenigingen (WVV) ingetreden op 1 mei 2019, was een integrale herziening van de tekst der statuten ten alsmede van het reglement van inwendige orde noodzakelijk en dienden diverse artikels hiervan gedeeltelijk of volledig gewijzigd, en of toegevoegd, en of geschrapt te worden.

De Raad van Bestuur heeft derhalve besloten om de oorspronkelijke tekst van de statuten te wijzigen zoals noodzakelijk werd geacht, de nieuwe tekst te integreren en vervolgens te coördineren en integraal te vervangen door de hiernavolgende nieuwe tekst.

De aldus gewijzigde en gecoördineerde tekst van de statuten der vereniging werd ter goedgekeuring en bekrachtiging voorgelegd aan de Algemene Ledenvergadering van 17 februari 2022 te 1180 Uccle, Egide van Ophemstraat 111, die hieraan met éénparigheid van stemmen haar goedkeuring verleende.

EVANGELISCHE CHRISTENEN MET EEN BIJBELSE MISSIE – DE VOORZIENING vzw 

 ECBM – De Voorziening

RPR Leuven – Ondernemingsnummer 0676.476.119

GECOÖRDINEERDE STATUTEN

STATUTEN

I. DE VERENIGING

Artikel 1. Naam
De vereniging wordt 'Evangelische Christenen met een Bijbelse Missie de Voorziening' genoemd, afgekort 'ECBM de Voorziening vzw'.

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, uitgaande van een rechtspersoon, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting "vzw", samen met volgende gegevens: de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de rechtspersoon, het ondernemingsnummer, het woord "rechtspersonenregister" of de afkorting "RPR", de vermelding van de rechtbank van de zetel van de rechtspersoon, en in voorkomend geval, het e-mailadres en de website van de rechtspersoon.

Artikel 2. Zetel
De zetel van de vzw is gevestigd te 3390 Tielt-Winge, Vijverkensweg 13, gelegen in het Vlaams Gewest.

Voor het wijzigen van de zetel is een beslissing van de Algemene Vergadering vereist.

Indien ten gevolge van de verplaatsing van de zetel de taal van de statuten moet worden gewijzigd, kan enkel de Algemene Vergadering deze beslissing nemen met inachtneming van de vereisten voor een statutenwijziging.

Artikel 3. Belangeloos doel en voorwerp van de vzw

Belangeloos doel:
De vzw stelt zich tot belangeloos doel:
De ECBM "De Voorziening" is een Vereniging van en voor evangelische gemeentes en organisaties. De ECBM "De Voorziening" weet zich geroepen om haar leden te verbinden en te vertegenwoordigen. Ze wil met een profetische stem vernieuwing en vorming stimuleren op grond van het mandaat van Jezus Christus (Matt. 28:19 Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen, door hen te dopen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest). Ook wil de ECBM "De Voorziening" platforms aanbieden aan wie zich met haar kernwaarden kunnen identificeren. De ECBM "De Voorziening" is gegrondvest en heeft als eerste fundament de HEERE Jezus Christus als "hoeksteen". Gods Woord verkondigen, in zijn primitieve vorm "De Bijbel" De leden helpen hun geloof te verdiepen, door Bijbelstudie, bijeenkomsten Sociale activiteiten voor ieder individu Bijbelstudie, bijbel uitleg Christelijk onderwijs gezond leidershap in de gemeente, kerk Christelijke waarden promoten Organiseren van christelijke samenkomsten, uitstappen, events Hulp aan christelijke gemeentes, kerken, organisaties of verenigen Geestelijke hulp aan zieken, gedetineerden, verstoten individu's Ondersteunen van christelijke verenigen in het binnenland en het buitenland.

Om haar doel te bereiken kan de ECBM "De Voorziening":

. a) haar leden vertegenwoordigen met alle wettige middelen, zowel naar kerkelijke en burgerlijke overheden als ook naar de media.

. b) de samenwerking tussen haar leden bevorderen en hun activiteiten met alle wettige middelen ondersteunen,

. c) zelf initiatieven nemen die het gemeenschappelijk getuigenis en de evangelisatie ondersteunen, onder andere op het gebied van evangelisatie, ontmoeting en gebed, informatie, communicatie en dienstverlening

. d) contact onderhouden met Evangelische gemeentes, kerken, organisaties in binnen- en buitenland en met andere gemeentes, kerken en organisaties voor zover dit nuttig is om haar doel te verwezenlijken. Bij het verwezenlijken van haar doel mag de ECBM "De Voorziening", op bijkomstige wijze, zekere winstgevende activiteiten uitoefenen, op voorwaarde dat de baten daarvan uitsluitend worden besteed aan het doel van de ECBM "De Voorziening".

De grondslag van de ECBM "De Voorziening" luidt als volgt:

Wij geloven in:

. a) De eenheid van God, van eeuwigheid bestaande in drie personen : de Vader, de Zoon en de Heilige Geest,

. b) De soevereiniteit van God de Vader in schepping, voorzienigheid, openbaring en voleinding,

. c) Onze Heer Jezus Christus, God in het vlees geopenbaard, geboren uit een maagd, zijn zondeloos leven, zijn goddelijke wonderen, zijn plaatsvervangend en verzoenend sterven, zijn lichamelijke opstanding en hemelvaart, zijn werk als Middelaar en zijn persoonlijke wederkomst in macht en heerlijkheid.

. d) De onfeilbaarheid en goddelijke inspiratie van de Heilige Schrift en daaruit voortvloeiend haar betrouwbaarheid en hoogste gezag in alle zaken van geloof en leven; er is geen dwaling in al wat zij verklaart.

. e) De universele en algehele zondigheid en schuld van de gevallen mens, die hem onderwerpen aan Gods toorn en veroordeling,

. f) De verlossing van de zondaar door het vergoten bloed van Jezus Christus, Gods Zoon en zijn rechtvaardiging uit genade, niet door werken, maar door geloof in Hem,

. g) De lichamelijke opstanding van de doden; van de gelovigen tot het eeuwige leven en van degene die verloren gaan, tot het eeuwig oordeel,

. h) Het werk van God de Heilige Geest, die het verstand verlicht, de wedergeboorte wekt en in de gelovige woont, waardoor deze in staat wordt gesteld een heilig leven te leiden en te getuigen en werken voor de Heer Jezus Christus.

. i) Het priesterschap van alle gelovigen, die samen de universele gemeente vormen, het lichaam van Christus, waarvan Hij het hoofd is en die krachtens zijn bevel gehouden is het evangelie in de gehele wereld te verkondigen.

Voorwerp:
Het voorwerp, ofwel de concrete activiteiten waarmee de vzw haar doelstellingen verwezenlijkt, zijn onder meer:

De VZW zal lidgeld van de leden, toetredende leden innen, tevens zal de vzw ook vrije giften innen, tijdens samenkomsten, tijdens Bijbelstudies, samenkomsten organiseren door verschillende kerk gemeentes, deze laatste zullen financiéele bijdragen aan de te verziene kosten die gemaakt zullen worden.

Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel, met inbegrip van commerciële en winstgevende activiteiten waarvan de opbrengsten altijd volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar doel. Deze activiteiten mogen in ieder geval nooit 49 % van de totale jaar inkomsten overschreiden, tevens betreffende deze activeiten moet er wetgeving, WVV, worden nageleeft.

Zij mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.

Artikel 4. Duur van de vzw.
De vzw is opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden.

II. LIDMAATSCHAP

Artikel 5. Leden en toegetreden leden
In de vzw zijn er gewone leden (hierna 'leden') en toegetreden leden.

Artikel 6. Aantal leden Er zijn minstens 2 leden.

Artikel 7. Lidmaatschap van leden
Elke natuurlijke persoon en elke rechtspersoon kan zich kandidaat stellen als lid.

De inhoudelijke voorwaarden om tot de vzw als lid toe te treden zijn de volgende: Een kandidaat-lid moet schriftelijk een aanvraag indienen bij de Algemene Vergadering.

De Algemene Vergadering beslist autonoom over de aanvaarding van de kandidaat als lid op haar eerstvolgende vergadering. Deze beslissing moet niet gemotiveerd worden. Tegen deze beslissing is beroep mogelijk.

Als de Algemene Vergadering de toelating van een kandidaat–lid weigert, kan dit kandidaat-lid slechts een nieuwe aanvraag indienen na minstens 1 jaar na de eerste aanvraag.

Artikel 8. Rechten en plichten van leden
Alle leden kunnen op de zetel van de vereniging het register van de leden raadplegen. Daartoe richten zij een schriftelijk verzoek aan het bestuursorgaan met wie zij een datum en het uur van de raadpleging van het register overeenkomen. Dit register kan niet worden verplaatst.

Daarnaast hebben alle leden alle rechten en plichten die in het WVV vastgelegd zijn.

Daarnaast hebben zij ook volgende plichten:

• Enkel leden die hun lidschap bijdrage betalen hebben stem recht, niet betalende leden mogen wel vrij hun mening geven. Ieder lid dat niet in de Algemene vergadering aanwezig is, heeft het recht om zich bij volmacht te laten vertegenwoordigen, met dien verstande dat iedere in de vergadering aanwezige over ten hoogste 10 stemmen mag beschikken. Iedere aanwezige die over dergelijke volmachten beschikt, meldt dat aan de Raad van Bestuur, zodat het juiste aantal aanwezige en vertegenwoordigde leden kan worden vastgesteld, alsmede het aantal stemmen dat nodig is om een meerderheid te behalen.

De leden betalen een jaarlijkse lidmaatschapsbijdrage die wordt vastgelegd op 50 euro per jaar.

Artikel 9. Ontslagneming van leden
Elk lid kan op elk moment ontslag nemen uit de vzw door dat ontslag per brief bekend te maken aan het Bestuur.

Daarnaast wordt een lid geacht ontslag te nemen in volgende omstandigheden en vervalt het lidmaatschap bijgevolg onmiddellijk en automatisch:

  • Wanneer het lid niet meer voldoet aan de voorwaarde(n) om lid te zijn in de vzw

  • Wanneer een lid in een bepaalde hoedanigheid lid was van de Algemene Vergadering en hij of zij deze hoedanigheid verliest

  • Wanneer een lid zijn of haar lidmaatschapsbijdragen voor het lopende jaar niet betaald heeft binnen de maand na een schriftelijke aanmaning.

  • Ieder lid van de ECBM "De Voorziening" kan te allen tijde zijn lidmaatschap beëindigen door middel van een brief gericht aan het bestuur van de ECBM "De Voorziening" Leden die het lidgeld niet betalen, worden als ontslag nemend beschouwd. Ieder lid dat door woord of daad laat blijken niet langer achter het doel en de grondslag van de ECBM "De Voorziening" te staan, of dat daden stelt die het belang en de werking van de ECBM "De Voorziening" schaden, kan door het Bestuur worden geschorst. Uitsluiting gebeurt door de Algemene Vergadering, mits een meerderheid van twee derde van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen, het geschorst lid zal schriftelijk op de hoogte gebracht worden.

Als door de ontslagneming van een lid het aantal leden onder het wettelijk of statutair minimum daalt, dan wordt de ontslagneming opgeschort totdat er na een redelijke termijn een vervanger is gevonden.

Artikel 10. Schorsing van leden
Als een lid in strijd handelt met de doelstellingen van de vzw, kan het Bestuur het lidmaatschap schorsen in afwachting van de Algemene Vergadering waarop beslist wordt over de beëindiging van het lidmaatschap.

Artikel 11. Uitsluiting van leden
Het lidmaatschap van een lid kan op elk moment worden beëindigd door een bijzonder besluit van de Algemene Vergadering, bijeengeroepen door het Bestuur of op verzoek van minstens 1/5 van de leden, met naleving van de aanwezigheids- en meerderheidsvereisten voorgeschreven voor een statutenwijziging.

De uitsluiting wordt geagendeerd met alleen de naam. Het lid wordt door de voorzitter van het Bestuur geïnformeerd over de motieven voor de uitsluiting. Het lid moet worden gehoord op de Algemene Vergadering en kan zich laten bijstaan door een advocaat.

De stemming over het beëindigen van het lidmaatschap van een lid is geheim.

Artikel 12. Uitsluiting van rechten op het bezit van de vzw
Geen enkel lid of toegetreden lid, noch de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de vzw. Ze kunnen evenmin de betaalde bijdragen terugvorderen.

Deze uitsluiting van rechten op het bezit van de vzw geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de vzw, enz.

Artikel 13. Aansluiting van toegetreden leden
Elke natuurlijke persoon, rechtspersoon of organisatie die de doelstellingen van de vzw ondersteunt, kan zich kandidaat stellen als toegetreden lid.

De voorwaarden om tot de vzw als toetredend lid aan te sluiten zijn de volgende:

Individuele leden, gemeentes, organisaties kunnen lid worden op één van de volgende manieren:

. a) zij kunnen zich aanmelden via de kerkelijke denominatie of groepering van gemeentes, organisaties, kerken waartoe zij behoren, op voorwaarde dat deze de grondslag en de doelstelling van de ECBM "De Voorziening" onderschreven heeft. In dit geval zal de gemeente, kerk aanvaard en erkend worden op grond van haar lidmaatschap van voornoemde gemeente, kerkelijke denominatie of groepering.

. b) zij kunnen zich aanmelden als leden, gemeente, organisatie, kerk. In dit geval zal als omschrijving van 'gemeente, organisatie, kerk' gelden: een groep van minstens tien meerderjarige gelovigen in Christus, die zich plaatselijk verenigd hebben en wekelijks samenkomen voor een eredienst.

. c) Individuele personen, leden, kunnen lid worden, op voorwaarde dat deze de grondslag en de doelstelling van de ECBM "De Voorziening", tot akkoord verklaren..

Evangelische organisaties kunnen lid worden op voorwaarde dat zij de grondslag en de doelstellingen van de ECBM "De Voorziening" onderschrijven, en dat zij hun instemming betuigen met haar statuten en reglementen. Gemeentes, kerken, Verenigingen of organisaties die lid wensen te worden dienen een aanvraag te richten aan

Een kandidaat-toegetreden lid dient mondeling een aanvraag in bij het Bestuur.

Het Bestuur beslist autonoom of een kandidaat al dan niet wordt aanvaard als toegetreden lid. Deze beslissing moet gemotiveerd worden.

Tegen deze beslissing is beroep mogelijk. Als het Bestuur de toelating van een kandidaat-toegetreden lid weigert, kan dit kandidaat-toegetreden lid slechts een nieuwe aanvraag indienen na minstens 1 jaar na de vorige aanvraag.

Artikel 14. Rechten en plichten van toegetreden leden
Toegetreden leden hebben enkel de rechten en plichten die in deze statuten worden omschreven.

het bestuur van de ECBM "De Voorziening". Gemeentes, organisaties, Verenigingen, kerken die aansluiten via hun denominatie of groepering, kunnen ook via die denominatie of groepering als nieuw lid aangemeld worden.

De toegetreden leden betalen een jaarlijkse bijdrage die wordt vastgelegd op 50 euro per jaar.

Artikel 15. Ontslagneming van toegetreden leden
Elk toegetreden lid kan op elk moment uittreden uit de vzw door zijn/haar ontslag mondelings of via mail of brief bekend te maken aan het Bestuur.

Daarnaast wordt een toegetreden lid geacht ontslag te nemen in volgende omstandigheden:

  • Wanneer het toegetreden lid niet meer voldoet aan de voorwaarden om toegetreden lid te worden in de vzw

  • Wanneer een toegetreden lid de bijdrage niet betaald heeft binnen de maand na een schriftelijke aanmaning.

    Artikel 16. Beëindiging van lidmaatschap van toegetreden leden

    Het lidmaatschap van een toegetreden lid kan op elk moment worden beëindigd door het Bestuur.

    Het lidmaatschap van een toegetreden lid-natuurlijk persoon eindigt van rechtswege bij overlijden.

    III. ALGEMENE VERGADERING

    Artikel 17. Samenstelling van de Algemene Vergadering De Algemene Vergadering bestaat uit de leden.

    Zij wordt voorgezeten door de voorzitter van het bestuur, bij diens afwezigheid door de ondervoorzitter, bij diens afwezigheid door de oudste van de aanwezige bestuurders.

    Artikel 18. Bevoegdheden van de Algemene Vergadering
    De volgende exclusieve bevoegdheden worden uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend:

  1. Dewijzigingvandestatuten

  2. Debenoemingendeafzettingvandebestuurdersenhetbepalenvandiens

    eventuele bezoldiging

  3. Debenoemingendeafzettingvandecommissarissenenhetbepalenvandiens

    eventuele bezoldiging

  4. Dekwijtingaandebestuurdersendecommissarissen,alsook,invoorkomend

    geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de

    commissarissen

  5. Degoedkeuringvandejaarrekeningenvandebegroting

  6. Deontbindingvandevereniging

  7. Deuitsluitingvaneenlid

  8. DeomzettingvandeVZWineenIVZW,eencoöperatievevennootschaperkend

    als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale

    onderneming

  9. Omeen'inbrengomniet'vaneenalgemeenheidtedoenofteaanvaarden

  10. Alle gevallen waarin deze statuten dat bepalen

Artikel 19. Vergaderingen van de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering moet minstens één maal per jaar worden bijeengeroepen en dit binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar.

Het Bestuur kan een Algemene Vergadering bijeen roepen wanneer zij dit nodig acht, in de gevallen bepaald bij wet of de statuten of wanneer ten minstens 1/5 van de leden het vraagt.

In dat laatste geval wordt de Algemene Vergadering bijeengeroepen binnen eenentwintig dagen na het verzoek tot bijeenroeping en de Algemene Vergadering wordt uiterlijk gehouden op de veertigste dag na dit verzoek.

Artikel 20. Uitnodiging en agenda van de Algemene Vergadering
De uitnodiging wordt minstens 15 dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle leden, bestuurders en commissarissenen toegetreden leden verstuurd per e-mail op het adres dat het lid daartoe laatst heeft opgegeven.

De uitnodiging bevat de datum, uur en plaats van de Algemene Vergadering, evenals een ontwerp van agenda.

Aan de leden, de bestuurders en de commissarissen die erom verzoeken wordt

onverwijld en kosteloos een kopie verzonden van de stukken die krachtens het WVV aan de Algemene Vergadering moeten worden voorgelegd.

Elk door ten minste 1/20 van de leden ondertekend voorstel wordt op de agenda gebracht. Het moet uiterlijk 10 dagen voor het tijdstip van de Algemene Vergadering aan het Bestuur bezorgd worden.

Artikel 21. Aanwezigheidsquorum op de Algemene Vergadering
De Algemene Vergadering kan geldig beraadslagen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve wanneer het WVV of deze statuten het anders bepalen.

Bij volgende beslissing moet minstens 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn:

• Wijziging aan de statuten
Bij volgende beslissingen moet minstens 2/3 van de leden aanwezig of

vertegenwoordigd zijn:

  • Ontslaan bestuurders

  • Benoeming bestuurders

    Ingeval op de eerste vergadering minder dan het minimum vereiste aantal leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Die kan geldig beraadslagen en besluiten en de wijzigingen aannemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

    Artikel 22. Verloop van de Algemene Vergadering

    De bestuurders geven antwoord op de vragen die hun door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en die verband houden met de agendapunten. Zij kunnen, in het belang van de vereniging, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de vereniging schade kan berokkenen of in strijd is met de door de vereniging aangegane vertrouwelijkheidsclausules.

    In voorkomend geval, geeft de commissaris antwoord op de vragen die hem door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en

die verband houden met de agendapunten waarover hij verslag uitbrengt. Hij kan, in het belang van de vereniging, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de vereniging schade kan berokkenen of in strijd is met zijn beroepsgeheim of met door de vereniging aangegane vertrouwelijkheidsclausules. Hij heeft het recht ter Algemene Vergadering het woord te voeren in verband met de vervulling van zijn taak.

De bestuurders en de commissaris kunnen hun antwoord op verschillende vragen over hetzelfde onderwerp groeperen.

Artikel 23. Stemming op de Algemene Vergadering 

Op de Algemene Vergadering heeft elk lid één stem.

Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden vertegenwoordigd worden. Elk lid kan maximum 1 volmacht dragen.

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve waar het WVV of de statuten anders bepalen.

Bij gelijkheid van stemmen zal de stem van de voorzitter van het bestuur doorslaggevend zijn.

Volgende beslissingen vereisen een meerderheid van 2/3 van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend:

• Wijziging aan de statuten

Indien de statutenwijziging echter betrekking heeft op het voorwerp of het belangeloos doel van de vereniging, is zij alleen dan aangenomen, wanneer zij 4/5 van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen, waarbij onthoudingen in de teller noch in de noemer worden meegerekend.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, op vraag van 2/3 van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.

Artikel 24. Verslag van de Algemene Vergadering
Er wordt verslag genomen van de beslissingen van de Algemene Vergadering in een verslagboek, dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de vzw.

Elk lid heeft inzagerecht in dit verslagboek. Daarnaast worden de leden op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door toezending van een kopie van de originele verslagen van de algemene vergaderingen.

Ook toegetreden leden en derden hebben inzage in de verslagen van de Algemene Vergadering. Daarnaast worden zij op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door toezending van een kopie van de originele verslagen van de algemene vergaderingen.

IV. BESTUUR EN VERTEGENWOORDIGING

Artikel 25. Samenstelling van het Bestuursorgaan
De vzw wordt bestuurd door een Bestuur, samengesteld uit ten minste 3 bestuurders, al dan niet leden van de vzw.

De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden voor onbepaalde duur. Bestuurders zijn keer herbenoembaar.

Om als bestuurder te worden benoemd moet men aan volgende inhoudelijke voorwaarden voldoen:

De eigenschappen 'analytisch', 'creatief', 'daadkrachtig', 'deskundig', 'gedreven', 'ondernemend', 'oplossingsgericht', 'resultaatgericht' en 'vernieuwend' vormen samen de bekwaamheidsdimensie. Ze duiden immers allen op een bepaalde kennis of vaardigheid die bestuurders mogelijk nodig hebben om goed te functioneren.

De bestuurders oefenen hun mandaat kosteloos uit. De kosten die zij maken in het kader van de uitoefening van hun bestuursmandaat worden op voorlegging van de nodige bewijsstukken vergoed.

Artikel 26. Coöptatie van bestuurders
Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren.

De eerstvolgende Algemene Vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde

bestuurder bevestigen. Bij bevestiging volbrengt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger, tenzij de Algemene Vergadering er anders over beslist. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de Algemene Vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het bestuursorgaan tot op dat ogenblik.

Artikel 27. Bevoegdheden van het Bestuur
Het Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van het voorwerp van de vzw, met uitzondering van de handelingen waarvoor volgens de wet of volgens deze statuten de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Die taakverdeling kan niet aan derden tegengeworpen worden, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Het Bestuur kan een deel van zijn bestuursbevoegdheden delegeren aan één of meerdere derden niet-bestuurders, zonder dat deze overdracht evenwel betrekking kan hebben op het algemeen beleid van de vzw of de algemene bestuursbevoegdheid van het Bestuur.

De bestuurders kunnen niet zonder toestemming van de Algemene Vergadering beslissingen nemen die verband houden met / Het dagelijks bestuur is niet gemachtigd om: een hypotheek, een lening af te sluiten, noch verkoop van gebouwen, ontroerende van de vzw zonder dat de Algemene Vergadering niet is bijeen geroepen en een volmacht voor een specifieke handeling overmachtige.

Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Het bestuur vaardigt alle interne reglementen uit die hij nodig oordeelt. Dergelijk intern reglement kan geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met het WVV of de statuten. Het intern reglement en elke wijziging daarvan worden aan de leden meegedeeld overeenkomstig artikel 2:32 WVV. De recentste versie van het intern reglement ligt steeds ter inzage op de zetel van de vzw. Indien het Bestuur het intern reglement wijzigt, is ze verplicht dit in de agenda en in de notulen van het Bestuur op te nemen.

De recentste versie van het intern reglement dateert van 30/10/2022.

Artikel 28. Externe vertegenwoordigingsmacht van het Bestuur
Het Bestuur vertegenwoordigt als college de vzw in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de vzw door de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het Bestuur als college, wordt de vzw in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door één bestuurder.

De vertegenwoordigingsorganen kunnen niet zonder toestemming van de Algemene Vergadering rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de vzw bij Uitgaven die 5000 euros bedragen zonder dat Algemene vergadering hier de volmacht voorgeeft. Deze bevoegdheidsbeperkingen kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

Het Bestuur of de bestuurders die de vzw vertegenwoordigen, kunnen gevolmachtigden van de vzw aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de vzw binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Artikel 29. Vergaderingen van het Bestuur
Het Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter zo dikwijls als het belang van de vzw het vereist, en op vraag van een bestuurder, gericht aan de voorzitter.

De oproeping gebeurt per e-mail, minstens 1 dag voor het tijdstip van de samenkomst van het Bestuur. De oproeping bevat de datum, uur en plaats van de samenkomst van het Bestuur, evenals de agenda. De agenda wordt opgesteld door de voorzitter.

Artikel 30. Aanwezigheidsquorum en stemming door het Bestuur
Het Bestuur kan slechts geldig beraadslagen en besluiten als ten minste een meerderheid van de bestuurders aanwezig is op de vergadering.

De besluiten binnen het Bestuur worden genomen bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij gelijkheid van stemmen, heeft de voorzitter de doorslaggevende stem.

Besluiten van het Bestuur kunnen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders genomen worden.

Artikel 31. Verslag van het Bestuur
Er wordt verslag genomen van de beslissingen van het Bestuur, dat bewaard wordt op de maatschappelijke zetel van de vzw.

Elke bestuurder en elk lid hebben recht op inzage van de verslagen. Ook toegetreden leden hebben inzage in de verslagen van het Bestuur.

De verslagen van de vergaderingen van het Bestuur worden ondertekend door de voorzitter en de bestuurders die erom verzoeken; kopieën voor derden worden ondertekend door één of meer vertegenwoordigingsbevoegde leden van het Bestuur.

Artikel 32. Tegenstrijdig belang
Wanneer het Bestuur een beslissing moet nemen of zich over een verrichting moet uitspreken die onder zijn bevoegdheid valt, waarbij een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks belang van vermogensrechtelijke aard heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging, moet de betrokken bestuurder dit meedelen aan de andere bestuurders voor het bestuursorgaan een besluit neemt. Zijn verklaring en toelichting over de aard van dit strijdig belang worden opgenomen in het verslag van de vergadering van het bestuursorgaan die de beslissing moet nemen. Het is het Bestuur niet toegelaten deze beslissing te delegeren.

De bestuurder met een belangenconflict mag niet deelnemen aan de beraadslagingen van het Bestuur over deze beslissingen of verrichtingen, noch aan de stemming in dat verband. Wanneer de meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders een belangenconflict heeft, dan wordt de beslissing of de verrichting aan de Algemene Vergadering voorgelegd; ingeval de Algemene Vergadering de beslissing of de verrichting goedkeurt, kan het Bestuur ze uitvoeren.

Deze procedure is niet van toepassing wanneer de beslissingen van het Bestuur betrekking hebben op gebruikelijke verrichtingen die plaatshebben onder de

voorwaarden en tegen de zekerheden die op de markt gewoonlijk gelden voor soortgelijke verrichtingen.

Artikel 33. Einde bestuursmandaat van rechtswege en door ontslagneming
Als de termijn van het mandaat van een bestuurder verstreken is, eindigt het mandaat van rechtswege op de eerstvolgende Algemene Vergadering.

Daarnaast wordt een bestuurder geacht ontslag te nemen wanneer hij/zij niet meer voldoet aan de inhoudelijke voorwaarden om bestuurder te worden in de vzw, zoals in de statuten bepaald. De vaststelling daarvan gebeurt door de Algemene Vergadering.

Elke bestuurder kan ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van het Bestuur.

Wanneer een bestuurder ontslag neemt, moet hij in functie blijven totdat de Algemene Vergadering redelijkerwijs in zijn vervanging kan voorzien.

Het mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege bij het overlijden van deze bestuurder.

Artikel 34. Ontslag van bestuurders
Het mandaat van een bestuurder kan op elk moment worden beëindigd door de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid van de aanwezige en vertegenwoordigde stemmen.

De stemming over het beëindigen van het mandaat van een bestuurder is geheim.

V. HET DAGELIJKS BESTUUR

Artikel 35. Samenstelling van het Dagelijks Bestuur
Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vereniging, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het Bestuur niet rechtvaardigen.

Het Bestuur kan het dagelijks bestuur van de vereniging, alsook de vertegenwoordiging van de vereniging wat dat bestuur aangaat, opdragen aan een of meer personen.

Als het om meerdere personen gaat, zullen deze personen alleen handelen, zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft.

De personen belast met het dagelijks bestuur kunnen niet zonder toestemming van het Bestuur beslissingen nemen en/of rechtshandelingen stellen die verband houden met de vertegenwoordiging van de vzw in het kader van het dagelijks bestuur bij transacties die 2500 euro te boven gaan. Deze kunnen niet worden tegengeworpen aan derden, zelfs niet nadat ze openbaar zijn gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken vertegenwoordigers in het gedrang.

Het Bestuur is belast met het toezicht op het dagelijks bestuur.

VI. AANSPRAKELIJKHEID VAN BESTUURDERS

Artikel 36. Aansprakelijkheid van bestuurders
De bestuurders en dagelijks bestuurders (en alle andere personen die ten aanzien van de vzw werkelijke bestuursbevoegdheid hebben gehad) zijn tegenover de vzw aansprakelijk voor fouten begaan in de uitoefening van hun opdracht. Dit geldt ook tegenover derden voor zover de begane fout een buitencontractuele fout is. Deze personen zijn evenwel slechts aansprakelijk voor beslissingen, daden of gedragingen die zich kennelijk buiten de marge bevinden waarbinnen normaal voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen.

Aangezien het bestuursorgaan een college vormt, is hun aansprakelijkheid voor de beslissingen of nalatigheden van dit college hoofdelijk.

Wat fouten betreft waaraan zij geen deel hebben gehad, zijn zij evenwel van hun aansprakelijkheid ontheven indien zij de beweerde fout hebben gemeld aan het collegiaal bestuursorgaan. Deze melding, evenals de bespreking waartoe zij aanleiding geeft, wordt opgenomen in de notulen.

Deze aansprakelijkheid, samen met elke andere schadeaansprakelijkheid die voortvloeit uit het WVV of andere wetten of reglementen is beperkt tot de in art. 2:57 van het WVV opgenomen bedragen.

VII. BOEKHOUDING

Artikel 37. Boekjaar
Het boekjaar van de vzw begint op 01/01 en eindigt op 31/12.

Artikel 38. Boekhouding
De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen in het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Het Bestuur legt de jaarrekening van het voorgaande boekjaar en de begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering.

Nadat het Bestuur verantwoording aflegde voor het beleid in het voorgaande jaar, spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders. Dit gebeurt bij afzonderlijke stemming. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de vereniging niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de extrastatutaire of met het WVV strijdige verrichtingen betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.

De jaarrekening wordt binnen de dertig dagen na goedkeuring door de Algemene Vergadering neergelegd in het dossier op de Griffie van de Ondernemingsrechtbank. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening ook neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 39. Toezicht door een commissaris
Zolang de vzw voor het laatst afgesloten boekjaar niet meer dan één criteria van 'kleine vzw' zoals omschreven in art. 3:47 §2 WVV overschrijdt, is de vzw niet verplicht een commissaris te benoemen.

Zodra de vzw wel meer dan één van de criteria overschrijdt, moet ze één of meer commissarissen belasten met de controle van de financiële toestand, van de jaarrekening en van de regelmatigheid in het licht van de wet en van de statuten en van de verrichtingen die in de jaarrekening moeten worden vastgesteld.

De commissaris wordt door de Algemene Vergadering benoemd onder de leden van

het Instituut van bedrijfsrevisoren voor een termijn van onbepaalde duur. De Algemene Vergadering bepaalt ook de bezoldiging van de commissaris en spreekt zich tevens uit over de kwijting van de commissaris.

VIII. ONTBINDING EN VEREFFENING

Artikel 40. Vrijwillige ontbinding van de vzw
De vzw kan op elk ogenblik door de Algemene Vergadering worden ontbonden.

De Algemene Vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen inzake de ontbinding van de vzw, voorgelegd door het Bestuur of door minstens 1/5 van alle leden.

Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de vzw, moet minstens 2/3 van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van minstens 4/5 van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

In de vzw's die één of meer commissarissen moeten aanstellen, wordt het voorstel tot ontbinding toegelicht in een door het bestuursorgaan opgesteld verslag, dat wordt vermeld in de agenda van de Algemene Vergadering die zich over de ontbinding moet uitspreken. Bij dat verslag wordt een staat van activa gevoegd cfr. art. 2.110§2 WVV. Wanneer één van deze beide verslagen ontbreken, is het besluit van de Algemene Vergadering nietig.

Ingeval het voorstel tot ontbinding wordt goedgekeurd, benoemt de Algemene Vergadering 1 vereffenaar(s), waarvan zij de opdracht omschrijft.

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de vzw altijd dat zij "vzw in vereffening" is overeenkomstig het WVV.

Een vzw in vereffening mag haar naam niet wijzigen en slechts onder de voorwaarden bepaald in art. 2:117 WVV haar zetel verplaatsen.

Artikel 41. Gerechtelijke ontbinding van de vzw
De rechtbank kan op verzoek van een lid, een belanghebbende derde of het Openbaar Ministerie de gerechtelijke ontbinding uitspreken van de vzw als die niet in staat is haar verbintenissen na te komen, of als ze haar vermogen of de inkomsten uit dat vermogen voor een ander doel aanwendt dan dat waarvoor zij is opgericht, of als ze het verbod op uitkering of bezorging van enig rechtstreeks of onrechtstreeks vermogensvoordeel schendt, of als ze in strijd handelt met het WVV of de openbare orde, of als ze in ernstige mate in strijd handelt met de statuten, of als ze niet heeft voldaan aan de verplichting om een jaarrekening neer te leggen binnen de dertig dagen na goedkeuring ervan door de Algemene Vergadering, tenzij de ontbrekende jaarrekeningen worden neergelegd vooraleer de debatten worden gesloten, of als ze minder dan twee leden telt.

Artikel 42. Bestemming van het vermogen van de vzw na ontbinding
In geval van ontbinding en vereffening moet het vermogen van de vzw worden toegekend aan Kerk Tabernakel Van David "Huis van Aanbidding" vzw.

Artikel 43. Bekendmakingsvereisten
De benoeming en de ambtsbeëindiging van de leden van het Bestuur, de personen belast met het dagelijks bestuur, alsook alle beslissingen betreffende de ontbinding, de vereffeningsvoorwaarden, de benoeming en de ambtsbeëindiging van de vereffenaars, de afsluiting van de vereffening en de bestemming van het actief worden openbaar gemaakt door neerlegging in het verenigingsdossier ter Griffie van de Ondernemingsrechtbank en publicatie van een uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad. Voor wat de benoemingen betreft, moet uit die stukken in ieder geval de omvang van hun bevoegdheden blijken en of de personen die de vzw vertegenwoordigen, de vzw ieder afzonderlijk, gezamenlijk, dan wel als college verbinden.

Artikel 44. Slot

Voor alle gevallen die niet geregeld zijn door deze statuten, zijn de bepalingen van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen ('WVV') wet van 1 mei 2019 en de (toekomstige) uitvoeringsbesluiten van toepassing.

Tijdens de algemene vergadering op 17 februari 2022, werden de bestuurders samen geroepen voor het raporteren van volgende ontslagen en benoemingen van de bestuurders en de bestuurders belast met het dagelijks bestuur:

Ontslag bestuurders:

Ontslag van het dagelijks bestuur:

Benoeming Nieuwe bestuurders en verlenging van mandaat bestuurders:

Mijnheer Hernan Andres ROJAS RODRIGUEZ 

Bestuurder Mijnheer Javier BENAVIDES SAAVEDRA

Bestuurder Mijnheer Josephus HEEREN - Bestuurder

Benoeming Nieuw Dagelijks Bestuur :

Mijnheer Hernan Andres ROJAS RODRIGUEZ
Dagelijks Bestuurder & Ondervoorzitter

Mijnheer Javier BENAVIDES SAAVEDRA
Dagelijks Bestuurder & Algemeen Secretaris

Mijnheer Josephus HEEREN
Gedelegeerd Bestuurder – Voorzitter

De bestuurders en de bestuurders belast met het dagelijks bestuur hebben hun mandaat aanvaard voor een onbepaalde duur.

Tevens werd er unaniem beslist om het adres van de zetel te verplaatsen naar volgend adres:

Vijverkensweg 13 3390 Tielt-Winge

Gerechtelijk Arrondissement Leuven.


Geraporteerd in het rapport opgemaakt tijdens de Buitengewone Algemene Leden Vergadering van 17 februari 2022.

Aldus besproken, goedgekeurd en van kracht verklaard met éénparigheid van stemmen door de Algemene Ledenvergadering van de vereniging Kerk Tabernakel van David "Huis van Aanbidding"vzw gehouden te (Brussel),1180 Ukkel, Egide Van Ophem straat 111 op 17 februari 2022.

ECHT VERKLAARD en opgemaakt te 1180 Brussel op 17 februari 2022, in twee originele exemplaren waarvan het eerste bestemd is voor het Officiële verenigingsdossier gehouden ter Griffie van de Rechtbank van Koophandel te Leuven en het tweede exemplaar voor het Interne Verenigingsdossier, gehouden op de maatschappelijke zetel van de vereniging.

ECBM "De Voorziening" vzw Alle rechten voorbehouden 2023
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin